LassePipinen Helsinki, Helsinki, Helsinki

Matkat minimiin, hoitopaikka oikealta suunnalta

  • Matkat minimiin, hoitopaikka oikealta suunnalta

Helsingissä on syntynyt sitten 70-luvun eniten vauvoja. Se tarkoittaa sitä, että kasvavia helsinkiläisiä on ihailtavan paljon. Niille kaikille pitää saada hyvä hoitopaikka ja maailman paras varhaiskasvatus. Näyttäisi siltä, että runsaimmin uusia kaupunkilaisia syntyy puistomaisemmille kaupunginosille. Osittain se tarkoittaa sitä, että pienten kaupunkilaisten vanhemmat tekevät jonkinlaisen matkan päästäkseen työhön.

Lastenhoidon, kodin ja työn väliseen kulkemiseen ei toivoisi kuluvan isoa osaa päivästä, vaan sen pitäisi olla välttämätön paha, joka on optimoitu tekemällä sellaisia valintoja, jotka tukevat lapsen parasta kehitystä, viihtyisää asuinympäristöä ja vanhempien tuottoisaa työssäkäyntiä.

Hoitopaikkojen allokoinnin on siis oltava hetkessä elävää, ajantasaista ja perheiden tarpeet mahdollisimman hyvin huomioivaa. Kuuntelen kauhulla kertomuksia, joissa kantakaupungin reunamilta ajetaan ensin kohti pohjoista viemään lapsi hoitoon Vantaan rajalle ja sitten suunnataan syvälle Etelä-Helsinkiin tekemään päivän työt. Ehkä jonkinlainen logistinen ajattelu arjessa myös päivähoidon järjestämisessä olisi paikallaan. Nyt jaon sanelee pitkälti avoimet hoitopaikat. Mennään sinne, missä on tilaa.

Hoitopaikkajaon suunnittelussa olisi hyvä yhdistää osa asumisen sijaintia, liikennesuunnittelua ja perheiden tarpeita. Tämä kaikki niputettuna varhaiskasvatuksen resursointiin. Hoitohenkilökuntaa en tästä halua moittia, päiväkodeissa tehdään hienoa työtä. Suunnittelu- ja organisointiportaalle toivotan voimaa elää hetkessä ja hieman tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat