LassePipinen Helsinki, Helsinki, Helsinki

Liberaali Helsinki hyvällä maulla

  • Liberaali Helsinki hyvällä maulla

Liberaaliin henkeen kuuluu kunnioittaa yksilöä. Samaan ajatukseen sitoutuu se, että muita yksilöitä kunnioitetaan. Yksilöistä muodostuu yhteisö, jossa on voimaa rakentaa yhteistä hyvinvointia, yhteisestä sopimuksesta.

Kaupunkipolitiikka on parhaimmillaan yksittäisen kaupunkilaisen arkea koskevaa. Siksi päätöksenteossa pitää tunnustaa yksilön tarpeet ja halu elää ja olla omassa kotikaupungissaan.

Yhteiset päätökset koskevat aina lopulta yksilöä, ihmistä. Siksi sääntelystä pitää muodostua yleisemmän hyvinvoinnin mittapuu.

Oma liberaali ajatusmaailmani kunnioittaa tietoa, harkintakykyä ja erilaisten näkemysten välillä käytävää keskustelua. Se mitä ajatusmaailmaani ei kuulu, on menneisyyteen haikailu, ihmisten omien päätösten rajoittaminen kohtuuttomasti ja asioiden kuoliaaksi säänteleminen.

Maankäyttö on hyvä esimerkki. Vapautetaan tuetun rakentamisen ja asumisen muotoja ja annetaan markkinoille voimaa. Rakennetaan lisää, jotta saadaan suurelle kysynnälle hintoihin alentavasti vaikuttava tarjonta vastinpariksi.

Koulu on seuraava. Keskustelu ryhmäkoista alistaa koko koulunkäynnin kehittämisen isojen ryhmien nimeämättömille tarpeille. Kouluissa tapahtuu vauhdikasta eriytymistä jo nyt. Oppilaiden erityistarpeiden ja huolenpito- ja opetusresurssin ohjaaminen muuttuvien tarpeiden mukaan on tällä hetkellä aivan liian hidasta. Todennäköisesti tiukka rahasäkin nyöri ei ole tässä ratkaisu, vaan yksillöllisempien, tarkempien ja parempien opetus- ja kasvastussisältöjen kehittäminen.

Kolmantena liikenne. Joukkoliikenne on hyvä asia. Tosiasia on kuitenkin se, että vaikka raideliikenne on - käyttöasteiden ollessa korkea - hyvä ja edullinen liikuttamismuoto, melkein kaikki haluaisivat matkustaa juuri silloin kuin heille parhaiten sopii ja mahdollisimman yksilöllisesti.

Raide- ja päästöttömän joukkoliikenteen kehittämisen lisäksi on hyvä jatkaa liikenteen palveluajatuksen toteutusta. Kohti sellaisia ratkaisuja, että helsinkiläinen liikenne automatisoituu ja rakentuu niin, että se on kaikille helppoa, mahdollisimman yksilöllistä ja paikallisesti päästötöntä.

Markkinatalous on kasvattanut ihmisten hyvinvointia. Talouskasvua ja hyvinvointia harvoin syntyy sääntelemällä. Helsinki on hyvässä vedossa ja voinnissa. Se kaipaa nyt liberaalin päättäjäjoukon uskomaan ihmisiin ja kantamaan oman vastuunsa päätöksenteossa.

Omaa ajatteluani ohjaa vastuu taloudesta, liberaalin ajatuksen kulmakivi; vapaa ja vastuullinen yksilö sekä ehdoton tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Tekoni haluan paketoida hauskuuteen ja tehdä asioita niin, että meillä kaikilla on Helsinki hyvällä maulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat